Kävimme
polttariporukalla tutustumassa Jyväskyläläiseen pienpanimoon. Opettavaisella
kierroksella Hiisi-panimon perustajaosakas Mika Silajärvi kertoi meille oluen
valmistuksesta, maistelusta ja alan lainsäädännöstä.
Erikoistilaisuus, erikoisoluet
Kymmenpäinen polttarilauma kurvaa entisen Vaasan leipomon
pihaan. Sisällä Hiisi-panimon osakas Mika
Silajärvi kaataa maistelutuoppeihin reilusti vaahtoavaa, aromikasta juomaa.
Tervetulopuhetta kuunnellaan kärsivällisesti, vaikka suu haluaakin maistaa
lasissa odottavaa ohranestettä. Hyvää kuitenkin kannattaa odottaa: maistaessa
olut osoittautuu Tammiston Kulkijaksi, herkullisen karamellimaiseksi,
brittiläistyyliseksi aleksi. Meille on varattu erityistilaisuuteen asiakkaille
räätälöityjen erikoisoluiden jäännöseriä, joita muualla ei pääse maistamaan.
Vaikka työskentelin aikoinani ravintoloissa pitkin
Tamperetta monen vuoden ajan, pääsin myymään vain nappikaljaa. Hiisi-panimolla
kaikki saavat testata oluen laskemista oikeasta hanasta. Ammattilainen saa sen
näyttämään helpolta, mutta oikean vaahtomäärän saavuttaminen on taitolaji.
Hanasta tulee seuraavaksi hapokkaan raikasta Kaisla Cascade Saisonia. Viimeisenä
maistelemme Viklo Red IPA:a.
Mika Silajärvi näyttää polttarisankari Lauri Rädylle, miten olutta lasketaan hanasta. |
Oppia kaikille
Äijäporukassamme on sekä vannoutuneita, vaahtosuisia oluen
ystäviä että muutama siiderimies. Kaikille jää jotain käteen: Silajärvi
selittää panemisen kemiaa, biologiaa ja käytäntöä niin solu- kuin saavitasollakin.
Valmistusprosessin vaiheet mäskäyksestä jälkikäymiseen tulevat tutuiksi ja myös
aiheeseen perehtyneet harrastajat oppivat jotain uutta. Esimerkiksi hiivan
valmistus, käyttö ja erilaiset hiivatyypit ovat allekirjoittaneelle
entuudestaan melko vierasta aluetta.
Olutta, jota tekijätkin haluaisivat juoda
Vuonna 2013 perustettu Hiisi-panimo on hyvässä
kasvuvaiheessa. Vuonna 2015 vuosituotanto oli 100 000 litraa; tämän
hetkistä tahtia jatkamalla saadaan vuoden loppuun mennessä pantua 180 000
litraa. Pienpanimon filosofiaan
kuuluu erilaisten makuyhdistelmien ja oluttyylien rohkea kokeilu. Saamme kuulla
muun muassa toisen maailmansodan aikana syntyneestä brittioluttyylistä,
laktoosipitoisesta milk stoutista. Tätä 1940- ja 50-lukujen suosittua
suuntausta edustaa Hiisin Kyyttö-olut.
Hiisiläisten tavoitteena on tehdä olutta, jota he itse
haluaisivat juoda. Inspiraatiota sekä oluisiin, nimistöön että visuaaliseen
ilmeeseen ammennetaan suomalaisesta tarustosta ja kansanperinteestä. ”Vähemmän
tärkeää on pönöttäminen, paskantärkeys, antiikkiset puhtauslait, tyylirajat tai
tärkkelyksen ja lisäaineiden kanssa pennipelin pelaaminen.”
Hiisiläiset hyödyntävät tuotteissaan suomalaista tarustoa ja kokeilevat rohkeita makuyhdistelmiä. |
Samat säännöt kaikille?
Silajärvi kertoo pienpanimoalan kehityksestä ja
tulevaisuudennäkymistä. Nyt eletään buumia: uusia panimoita perustetaan jatkuvasti ja valtamediassakin puhutaan
päivittäin oluesta ja panimoista. Silajärveä kuitenkin huolettaa se, kauanko
erikoisoluiden juontitahti säilyy, kun viidakkorummut aikanaan vaimenevat.
Vaikka kysyntä tuotteille on nyt kasvussa, alan keinotekoiset rajoitukset
rassaavat hiisiläisiä. Esimerkiksi yritykset eivät saa ostaa suoraan panimoilta
markettikaljaa vahvempia oluita. Alko nappaa välistä 70 prosentin siivun,
vaikka se on tällaisissa kaupoissa lähinnä laillistava kumileimasin.
Myös pientuottajien keskinäinen epätasa-arvo tuntuu Silajärvestä
väärältä: sahdinvalmistajat ja viinitilat saavat myydä yli 4,7-volttisia
tuotteitaan suoraan kuluttajille, mutta muilla panimoilla ei moista oikeutta
ole. Syy tähän löytyy muun muassa EU:n elintarvikemäärittelyistä: lain edessä marjaviini
ei ole viiniä eikä sahti olutta. Niiden kaupallinen merkitys on pieni, kun taas
olut on Suomessakin noin miljardin euron bisnes.
Vaikka panimovierailumme onkin kaikin puolin onnistunut
kokemus, jää mielen päälle turhautuminen ja huoli alan tulevaisuudesta. Nyt
heitän pallon lainsäätäjille: eikö olisi jo aika höllentää panimoteollisuuden
sääntelyä ja antaa pientuottajille suoramyyntioikeus ja nettikauppa?
Kommentit
Lähetä kommentti