Toimitusjohtaja Anssi Pyysing nostaa maljan uudelle tislaamolle. |
Kun skotlantilainen viskiasiantuntija oli lähdössä Suomeen auttamaan Teerenpeliä viskinvalmistuksen alkutaipaleella, olivat kollegat näreissään: "Mitä sinä niille menet viskin salaisuuksia opettamaan?" Asiantuntija vastasi: "Älkää huoliko, eivät ne siellä mitään skottiviskiä tee."
Teerenpelin viskejä tosiaan valmistetaan suomalaisella otteella. Avainsanoja ovat innovaatiot, clean-tech, paikallisuus, sekä perinteiden kunnioittaminen. Toimitusjohtaja Anssi Pyysing totesi avajaispuheessaan, että aina ei tarvitse tuottaa high techiä, vaan voi tehdä jotain ihmisjärjellä ymmärrettävää. Vaikka Teerenpelin panimossa ja tislaamossa käytetäänkin huipputeknologiaa, on se enemmänkin väline kuin itseisarvo.
Synergiaa ja energiaa
Aloitetaan innovaatioista ja teknologiasta. Tietokoneohjattu tuotantolinjasto osaa aloittaa vierteen valmistuksen ajastetusti jo ennen kuin työntekijä tulee panimolle. Teerenpeli käyttää alkupäätä sekä oluen että viskin valmistukseen. Yhteinen tuotantolinja on maailmalla harvinainen, mutta Teerenpelissä ratkaisu on osoittautunut toimivaksi. Tuotannossa käytetyt maltaat ja humalat menevät toistaiseksi biojätteeseen. Panimomestari Bill Brinkmannin mielestä tämä on harmillista, mutta toiveissa olisi sertifikaatti, joka mahdollistaisi juomateollisuuden sivutuotteen käyttämisen rehuna. "Mukavampi tätä olisi lehmille syöttää."Kaikki energia tulee panimon omasta pellettivoimalaitoksesta. Olut- ja viskivierre lämmitetään kovan paineen avulla ylikuumennetulla vedellä, ei vesihöyryllä. Lämmitykseen käytettyä vettä ja jäähdytyksessä vapautunutta lämpöenergiaa otetaan talteen ja käytetään uudestaan esimerkiksi tislaamossa rankin esikuumentamiseen ennen varsinaista tislausta. Taloudellisuutta on mietitty viskin kypsytyksessäkin: bourbon-, madeira-, moskatel- ja sherrytynnyreihin pakattu viski saa tekeytyä panimon pihaan parkkeeratuissa merikonteissa seitsemästä kymmeneen vuotta. Toimitusjohtaja Pyysingin mukaan Suomen vaihteleva ilmasto antaa viskiin syvyyttä ja merikontti tasaa lämpötilanvaihteluita. Inspiraatiota on haettu Skotlannista ja Ranskasta, joissa konttikypsytys on havaittu toimivaksi ratkaisuksi. Ratkaisu on myös paloturvallinen.
Tislaaja Jussi Oinas (vas.) ja panimomestari Bill Brinkmann esittelevät tuotannon alkupäätä. 700 kg mallassäkki auttaa pian jalostamaan Salpausselän pohjavedestä vientituotetta. |
Perinteisesti läheltä
Justiina (takana) ja kaksoset |
Perinteiden kunnioittaminen näkyy tislausmenetelmän valinnassa ja lopullisissa tuotteissa. Tislaaja Jussi Oinas kertoo, Teerenpeli on ainoa suomalainen tislaamo, joka käyttää viskinvalmistuksessa perinteistä pannutislausta kolonnin sijaan. Vaikka kapasiteettiä on uudessa tislaamossa kasvatettu, on vain rankkipannun eli tislauksen ensimmäiseen vaiheeseen käytetyn keittimen koko kasvanut. Justiinaksi nimetystä pyöreämuotoisesta rankkipannusta tisle etenee kahteen varsinaiseen tislauspannuun, jotka ovat samanlaisia kuin alkuperäinen pannu Taivaanrannan ravintolan alakerrassa. Tislausastian muoto ja koko vaikuttaa lopputuotteeseen, joten kahden identtisen pannun avulla voidaan säilyttää Teerenpelin viskien ominaismaku.
Partavesitesti
Nykyisin tarjolla olevat viskit on tislattu Taivaanrannan ravintolan alakerrassa, joka on myös Teerenpelin vierailukeskus. Vaikka laadukkaan perustuotteen valmistus siirtyy uusiin tiloihin panimon yhteyteen, ei vanha laitteisto jää pölyttymään. Keskustassa voidaan nyt keskittyä tuotekehitykseen ja esimerkiksi luomutisleisiin.Millaista tavaraa uudesta pannusta sitten tulee? Tislaaja antaa bloggarin testata. Vaikka kypsyttämätön spirit on vahvaa ja siinä on pientä grappamaista pontikkaisuutta, on se silti pehmeää ja aavistuksen savuista. Grappan kanssa sillä ei olekaan mitään tekemistä, sillä italialaiset tislaavat paloviinansa viininperskeistä, eivät maltaasta. Oinas kehottaa tekemään "partavesitestin" ja lämmittämään viinapisaraa käsien välissä hieromalla. Hetken päästä kämmenet ovat aavistuksen öljyiset ja nenään nousee savun tuoksu. Tämä lupaa hyvää!
Odotusta
Tällä hetkellä Teerenpelin tislaamolla on neljä tuotetta: maderiatynnyrissä kypsytetty Karhi, moscateltynnyrissä viimeistelty Rasi, sherrytynnyrissä kypsytetty Kaski sekä tänä syksynä lanseerattu 10-vuotias Single Malt, jota on kypsytelty sekä bourbon- että sherrytynnyreissä. Teerenpelin omien ravintoloiden lisäksi Kaskia ja kymmenvuotiasta saa Alkosta, Rasia Tallinkin tax free -myymälöistä ja Karhia Helsinki-Vantaan lentoasemalta.Teerenpeli oli mukana Lontoon Whisky Show'ssa alkusyksyllä ja vastaanotto oli todella hyvä. Kyselyitä Suomi-viskeille on tullut eri puolilta maailmaa, mutta toistaiseksi on voitu toimittaa vain pieneriä. Uusi tislaamo tarjoaa lääkkeen, tosin hitaasti. Koska kypsytys kestää 7-10 vuotta, päästään nuorintakin uusilla laitteilla valmistettua viskiä pullottamaan aikaisintaan vuonna 2022. Sitä odotellessa hierotaan kämmeniä.
Teerenpeli numeroina
|
|
Perustettu
|
1995
|
Panimo Lotilaan
|
2009
|
Liikevaihto
|
yli 10 miljoona euroa
|
Työllistää
|
yli 70 ihmistä
|
Ravintoloita
|
9
|
Vientiä
|
8 maahan
|
Tuotteita
|
25: 16 olutta, 6 siideriä ja 4 viskiä
|
Kommentit
Lähetä kommentti